Jak dieta i suplementacja wpływają na optymalną pracę tarczycy?

Tarczyca to gruczoł produkujący hormony wpływające na poziom metabolizmu. Wpływa ona na naszą zdolność do gromadzenia tkanki tłuszczowej, sposób i tempo wykorzystywania składników pokarmowych, a co za tym idzie, ma wpływa na działanie całego organizmu. 

Do optymalnego funkcjonowania tarczyca potrzebuje składników odżywczych, pochodzących ze zróżnicowanej diety, a ewentualne zwiększone zapotrzebowanie na konkretne witaminy czy minerały możemy pokryć dobrej jakości suplementem lub nutraceutykiem. 

Gruczoł tarczowy do podstawowego działania potrzebuje: jodu, selenu, cynku, żelaza, witamina D3 i magnezu.

Jod jest składnikiem hormonów produkowanych przez tarczycę: trójjodotyroniny i tyroksyny. Selen jako silny antyoksydant chroni komórki tarczycy przed uszkodzeniem. Cynk wpływa na receptory wiążące hormony. Żelazo wpływa na produkcję hormonów tarczycy oraz TSH. Witamina D3 jest wykorzystywana praktycznie w każdej komórce naszego ciała, a w tarczycy wpływa na jej funkcje wydzielnicze. Magnez ma wpływ na przyswajanie jodu. Co istotne, składniki te działają synergistycznie – czyli w połączeniu ze sobą działają najlepiej. 

Ważna jest również konwersja hormonów tarczycy. Produkuje ona tyroksynę (T4, 90% działania tarczycy) i trójjodotyroninę (T3, tylko 10% działania), a to właśnie T3 jest hormonem aktywnie działającym. Dlatego musi dojść do przemiany (konwersji) formy nieaktywnej (tyroksyny) do formy, która będzie wykorzystywana (trójjodotyronina). Proces ten zachodzi w wielu miejscach w organizmie: wątroba, nerki oraz jelita – dlatego tak ważne dla zdrowia jest zachowanie funkcjonalności tychże narządów. Do procesu konwersji hormonów potrzebujemy zdrowej flory jelitowej oraz żelazo, witamina B12, selen, witamina A.

W jakie produkty powinna obfitować dieta, by usprawnić pracę tarczycy? Przede wszystkim świeże, poddane niewielkiej obróbce, by straty składników odżywczych były jak najmniejsze. Doskonałym produktem będą jajka bogate w nienasycone kwasy tłuszczowe, lecytynę, żelazo, witaminę A, aminokwasy i wiele innych substancji. Ryby poza kwasami omega 3 dostarczą również witaminy B12, białka: śledź, szczupak, dorsz, makrela, dziki łosoś. Jod najlepiej dostarczać z algi morskich i wodorostów np. kelpu. By dostarczyć magnezu jedzmy orzechy, kaszę gryczaną, kakao czy nasiona roślin strączkowych. 2-3 orzechy brazylijskie dziennie dostarczą selenu. Dbanie o zdrowie tarczycy może być bardzo smaczne. 

Komentarze:
Dodaj komentarz
Loading...